informatie over hazenlip bij honden:
SCHISIS
In de Nederlandse literatuur kan men helaas weinig over schisis bij honden vinden.
Terwijl deze afwijking zeker voorkomt bij honden. Daarom proberen we hier uit te leggen wat een schisis is, en wat de gevolgen voor een hond kunnen zijn. En wat U kunt betekenen voor een hond met schisis. Ook zullen we als afsluiting kort ingaan op de mogelijke erfelijke factor en afwijkingen die hiermee gepaard kunnen gaan.
Wat is een schisis?
In de volksmond wordt een schisis ook wel een hazenlip genoemd.
Echter de juiste benaming hiervoor is schisis, dat spleet betekent in het Grieks.
Er komen verschillende vormen van schisis voor;
- Een spleet in de lip (cheilo-schisis)
- Een spleet in de lip en de kaak (cheilo-gnatho-schisis)
- Een spleet in de lip, de kaak en het gehemelte (cheilo-gnatho-palato-schisis)
- Een spleet in het gehemelte (palato-schisis)
Daarnaast zijn er op deze vormen een aantal variaties mogelijk;
De spleet van de lip ligt bijna nooit in het midden, maar meer naar links of rechts. En loopt vanaf het neusgat naar de lip.
Een lipspleet kan compleet ( een dubbelzijdige lipspleet die doorloopt tot de neusbodem) of incompleet ( kleine snede vd lip bijvoorbeeld)zijn.
De gehemeltespleet kan zich uiten van een spleetje in de huig tot het ontbreken van een gehemelte.
Zo ook de kaakspleet er kan sprake zijn van een klein deukje maar ook van een volledige spleet.
Er wordt een pup geboren met een schisis.........
Als er een nestje puppies geboren wordt, zal een verantwoorde fokker als eerste de puppen controleren door met een vinger in de mond van de pup, het gehemelte te controleren op onregelmatigheden in het gehemelte van de pup.
Indien er sprake is van een schisis zal afhankelijk van de ernst ervan een beslissing genomen moeten worden, in overleg met de dierenarts. Omdat de voedselopname een probleem kan zijn .In het gunstige geval, kan je deze puppen de eerste dagen en soms weken, bijvoeden. Dit door middel van sondevoeding of flesvoeding, soms met behulp van een speciale fles ( De haberman fles voor menselijke zuigelingen met schisis) Dit hangt af van de verschijningsvorm van de schisis.
Sommige puppen ontwikkelingen zich zodanig dat ze soms in staat zijn na enkele dagen ook bij de moeder te kunnen drinken, andere niet omdat hun lipspleet dit in de weg staat.
Complicaties hierbij kunnen ontstekingen aan de neus zijn ( ivm dat het voedsel hier langs gaat en ook door het verslikken; mede hierdoor is het geven van sondevoeding soms beter omdat men geen risico heeft dat de pup zich verslikt)
Daarom blijft het goed observeren van de pup en het nauw overleg met de dierenarts van belang.
In overleg met de dierenarts zal de pup, wanneer deze tussen de 9 en 12 weken oud is ( leeftijd hangt af van de kliniek en het type spleet) opereren. Echter zijn er ook puppen die niet geopereerd hoeven te worden ( dit hangt alweer af van de verschijningsvorm), en er zijn ook puppen die op het eerste gezicht deze operatie niet nodig hebben. Het kan zijn omdat de pup groeit, de schisis voor enige onvoorziene complicaties blijkt te zorgen. Dan kan de pup veelal tussen de 6 en 9 maanden alsnog een operatie krijgen.
Eventuele complicaties bij een schisis
Zeker niet alle puppen met schisis, krijgen met deze complicaties te maken, maar bij sommige puppen kan dit voorkomen. Een pup met een ' simpele' kleine afwijking kan soms gedurende zijn ontwikkeling en groei te maken krijgen met bijkomende gevolgen door de schisis. Deze zijn veelal te verhelpen.
Hieronder volgen 3 voorkomende problemen, echter er kunnen zich ook andere problemen voordoen, dan de 3 die wij wie hier omschrijven, dus u dient alert te zijn op het gedrag en de ontwikkeling van uw hond.
1 Afwijkingen aan het gebit
Ook als er geen sprake van een kaakspleet is, kunnen er afwijkingen aan het gebit voorkomen, zoals een extra tand, tanden die scheef groeien. Dit kan pijn aan de mond veroorzaken.
De hond hoeft geen pijn aan te geven! Zeker de rassen met een hoge pijngrens zullen niet gauw wat laten merken. Maar U kunt het door uw hond goed te observeren merken aan bijvoorbeeld het kauwgedrag. Een hond die zijn tanden wisselt heeft vaak tijdelijk een grote kauw behoefte, een hond die last van zijn of haar tanden heeft, kan ook meer kauwen dan gewoon is.
Maar ook het tegenovergestelde kan voorkomen een hond die geen eetlust lijkt te hebben, echter heeft de hond wel eetlust , maar het kauwen van de brokken of het vlees wordt bemoeilijkt door een gebitsafwijking.
2 Ontsteking van het neusslijmvlies / chronische rhinitis
Afhankelijk van de verschijningsvorm van de spleet kan het zijn dat er telkens voedsel langs de neus komt. Hierdoor kunnen er voedselresten achterblijven. Dit kan gaan irriteren en hierdoor kan het slijmvlies van de neus ontstoken raken. Uw dierenarts kan uw adviseren over het schoonhouden van de neus en eventueel er voor kiezen om een operatie uit te voeren om ontstekingen in de toekomst te voorkomen.
3 Oorproblemen & onstekingen aan het oor
Oorproblemen kunnen zich een enkele keer ook voordoen. Bij mensen is hier meer bekend over, maar het komt bij enkele honden met een schisis ook voor.
Lichamelijke symptomen kunnen zijn; vieze oren, vocht dat in het oor blijft.
En dat de medicatie tegen voor oorontstekingen tijdelijk tot niet werkt.
Bij honden uit het zich dit meestal ook in afwijkend gedrag. Zoals bijvoorbeeld het vaker schudden met de kop. Het veelvuldig krabbelen aan een oor.
De hond lijkt soms bepaalde geluiden niet te horen.
Dit komt doordat de buis van Eustachius ( een zeer nauw kanaaltje), dat van de neus- keelholte naar het middenoor loopt. Deze buis heeft als functie om vocht af te voeren dat geproduceerd wordt in het middenoor. Voor het openen en sluiten van deze buis, zijn de spieren van het zachte gehemelte verantwoordelijk. U kunt zich dus voorstellen, dat bij een hond waarbij er afwijkingen aan het gehemelte zijn, dit dus gevolgen heeft, voor de werking van de spieren in het zachte deel van het gehemelte. En hierdoor het openen en sluiten van deze buis minder goed kan zijn. En de ophoping van het vocht heeft dus een nadelige invloed op het trommelvlies; trillingen komen minder goed binnen; wat invloed heeft op het gehoor. Dus blijf alert en overleg met uw dierenarts, benoem bij oorklachten ook dat uw hond een schisis heeft.
Is een schisis erfelijk ?
Ja daar lijkt het wel op!
Het vermoeden bestaat dat een schisis ook bij honden erfelijk kan zijn. Soms spelen er factoren van buitenaf mee ( bepaalde medicatie gedurende de dracht bijvoorbeeld) Maar naar wat ik gezien en gehoord heb binnen de hondenwereld en zo ook mijn gesprekken met een aantal dierenartsen en de buitenlandse onderzoeken, durf ik hierbij te zeggen dat een schisis bij de hond meestal gepaard gaat met andere afwijkingen. (dit wordt trouwens wel eens tegengesproken, wat ik erg jammer vind)
Een afwijking die vaak samengaat met een schisis is de knikstaart.
Een knikstaart is net zoals de schisis een afwijking van het skelet. Een hond met een schisis en knikstaart of 1 van beide kan prima onbezorgd leven.Maar het is af te raden om deze honden in te zetten voor de fok. Fokkers roepen snel je kan niet alles uit sluiten of het is niet bewezen dat het erfelijk is. Dat noem ik omgekeerd denken. Zodra het vermoeden bestaat en er zeer sterke aanwijzingen zijn dat iets erfelijk is, waarom zou je dit dan in de toekomstige populatie honden brengen? De opmerking van sommige fokkers die ik de afgelopen jaren vaker hoorde; ' Ja maar in een andere nest had ik er geen 1, dus het is een aangeboren afwijking', vind ik erg zwak.Want zoals er voor meer erfelijke afwijkingen geldt, een afwijking hoeft niet dominant te zijn in de vererving. Maar kan recessief zijn. En dat daardoor wel maar 1 pup met schisis in het nest zit. Wat betekent dat broertjes en zusjes, eventueel dragers zouden kunnen zijn.
Met betrekking tot het roepen van; Het is niet bewezen en dergelijke uitspraken als deze. Ja dat gaat een beetje moeilijk, gezien de meeste puppen in binnen en buitenland vaak ingeslapen worden, wat dus niet altijd nodig is. Maar zo een pup wordt vaak als een negatieve factor voor de gevestigde kennelnaam ervaren. Ook hiervoor zijn verantwoordelijk de derde ( andere fokkers en liefhebbers) omdat men een fokker die bijvoorbeeld een gezonde pup met deze defecten wel laat leven weer als slechte fokker bestempelen en het circeltje is weer rond.
Ik hoop met dit artikel te bereiken als eerste duidelijk te maken dat je een verder gezonde pup niet hoeft te laten inslapen op basis van deze kenmerken en dat ik hiermee bijgedragen heb aan een stuk voorlichting. En dat fokkers hun verantwoordelijkheid beseffen voor de gevolgen van de toekomstige populatie van hun ras. En medewerking aan de volgende onderzoeken willen verlenen met betrekking tot schisis.
Nederland,
Prof. Lekkas;
Voor contact zie deze onderstaande link
http://www.kvgd-eersel.com/palatoschisis-dierenkliniek-eersel.html
Internationaal
Recente info 2012;
http://www.akcchf.org/research/participation-needed/DNA-Samples-from-Cleft-Lip-Palate-Affected-Dogs-and-Relatives.html
DNA Samples from Cleft Lip/Palate Affected Dogs and Relatives
05/30/2012
Disease(s): Cleft Palate
Study Type: DNA Sample
Study Location: University of California, Davis School of Veterinary Medicine
The Bannasch laboratory in the School of Veterinary Medicine at the University of California, Davis is conducting a study to identify the genes responsible for cleft lip and/ or cleft palate in dogs. These are common birth defects characterized by the failure of the lip and/or mouth to fuse during development. Individuals born with these conditions can have difficulty nursing, and as a result, cannot obtain enough nourishment on their own or can develop pneumonia. As a result, puppies are often euthanized following the discovery of cleft lip and/or palate due to their special needs and the high costs of caring for them. In order to identify the genes involved and to prevent these defects in future generations, our laboratory is in need of DNA samples from:
Cleft lip and/or palate affected dogs or puppies
Parents and littermates of cleft lip and/or palate affected dogs
or more information, sample collection, and shipping instructions please contact Zena Wolf at ztwolf@ucdavis.edu
De onderzoeken bestaan uit het verzamelen van staafjes die u in de wangzak van uw hond en de ouderdieren doet om DNA af te nemen , en ik vermoed een vragenlijst of gegevens.
Dus een kleine moeite in feite om bij te dragen aan meer duidelijkheid.
Veleda
Mijn dank gaat uit naar Jolanda en Puk die hun ervaringen willen delen, om dit onderwerp bespreekbaar te maken
Maak jouw eigen website met JouwWeb